Yoga als HSP medicijn

Ik leerde als kind al heel snel dat een pilletje de oplossing is voor alles. Moe, een pijntje, verdriet? De dokter had er wel een pilletje voor. Bestaat er dan een pilletje voor hoogsensitifiteit? Tuurlijk, vaarwel overprikkeling welkom bijwerkingen. Nee dank je, daar pas ik voor.

Hoogsensitiviteit is om te beginnen geen ziekte maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Het zorgt er voor dat we prikkels uit de omgeving veel sneller opmerken en veel dieper verwerken. Dus om dan hoogsensitiviteit als een ziekte te behandelen en met een pilletje op te lossen is in mijn ogen gekkenwerk.

Zo ben ik ook mijn weg begonnen met hoogsensitiviteit. Een pilletje hier, een diagnose daar. Maar laten we even verder kijken dan onze neus lang is. De westerse geneeskunde schotelt ons, naar mijn gevoel, maar al te graag een snelle oplossing voor. Op het eerste zicht, te mooi om waar te zijn.. En dat is ook vaak zo. Een pilletje kan misschien verlichting brengen als je overprikkeld bent maar ben je ook echt geholpen? Het kan ook anders anders denk ik dan. Mijn eerste aha-moment, die me op een andere manier liet kijken, vond ik tijdens een yoga nidra les. Ik zweefde na de les de zaal uit en was getriggerd om op zoek te gaan naar meer. Wat kon deze yoga vorm en haar visie mij brengen? En kon het een antwoord geven op alle symptomen die mij parten speelden.?

yoga en hsp

Transformatie van overprikkeling naar helemaal zen

hsp transformeren

Overal las ik dat yoga zo gezond was en heel wat gezondheid voordelen met zich meebracht. En ook al had ik al heel wat yogalessen achter de kiezen ik had me nog nooit verdiept in wat yoga in totaliteit te bieden had.

Enthousiast zoals ik ben, schreef ik me in voor de volgende yoga nidra opleiding te Gent bij Yogalife. Het was een ervaring die ik nooit zal vergeten. De 200 uur hathe yoga opleiding volgde snel en alle puzzelstukjes leken in elkaar te vallen. Het bleek het begin te zijn van een nieuw tijdperk. Ik maakte er kennis met traditionele yogatechnieken gebracht in een modern jasje. Er kwamen mensen op mijn pad die ik nu oprecht warme vrienden en familie kan noemen. 

 

Ik vond mezelf en mijn energie terug en ben me sinds dat moment blijven bijscholen. Alitheia werd geboren en transformatie in mijn lichaam, geest, ziel en leven ontplooit zich elke dag opnieuw. Ik durf nu vol trots zeggen dat yogalessen geven en in het bijzonder yoga nidra mijn leven energie heeft gegeven en blijft geven. Hier word ik blij van.

10 Weken Ontspannende Yoga

De lessenreeksen zijn een blend van zachte Hatha Yoga, ontspannende Yin Yoga en heerlijke stretch. We sluiten elke les af met een diepgaande en ontspannende Yoga Nidra.

Het maakt niet uit of yoga helemaal nieuw is voor jou of je al jaren ervaring hebt. Het accent ligt op ontspanning en een moment voor jezelf creëren.

ontspannende yoga

Gaan hoogsensitiviteit en yoga samen?

yoga en gezondheid

Yoga is voor mij meer dan alleen een work – out. Het is een gezondheidssysteem die me naar alle facetten van mijn leven leert te kijken. Met bachelor toegepaste psychologie achter de kiezen, meerdere coaching opleidingen en al heel wat trajecten in persoonlijke groei op mijn palmares kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat yoga het meest krachtige en effectieve systeem is die mijn pad al heeft gekruist. 

Het biedt zoveel lagen aan ontwikkeling en meerdere invalshoeken dat het voor mij op elk moment van mijn leven, en vooral in de moeilijkste momenten van mijn leven, krachtige handvaten heeft gegeven. Een warm netwerk om me te ondersteunen in de reis die we hier maken en een krachtige visie die me stabiel op de benen houdt.

 

Dus om een antwoord te geven of Yoga iets is voor hoogsensitieve personen kan ik alleen maar luidkeels ja roepen. Het brengt me rust als ik als ik oververmoeid ben, ontlading als de prikkels mij te veel worden, een tweede adem als de wereld me teveel wordt, een duidelijk kader als chaos de overhand neemt en een warm netwerk als eenzaamheid de kop op steekt. Yoga brengt een warm deken die de uitdagingen van alle dag verzacht.

Werkt yoga echt of heb ik me laten vangen aan zweverige beloftes?

yoga en stress

Wat ik gaandeweg leerde is dat het yoga systeem op een heel andere manier naar gezondheid kijkt. Hoe gezondheid er uitziet in een oosterse visie is heel anders dan hier in het westen. Hier staat de afwezigheid van symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid centraal. Het doel van yoga focust zich net op het omgekeerde. Namelijk de optimalisatie van alle systemen in lichaam en geest. En dit is voor mij een manier van kijken waar ik heel erg mee connecteer. De hedendaagse stress-maatschappij zorgde er voor dat heel wat van mijn systemen onder druk kwamen te staan. Diagnoses zoals burn-out, prikkelbare darmsyndroom, voedsel allergieeen  kwamen op mijn pad.

Yoga liet me verder kijken dan de symptomen die zich in mijn lichaam manifesteren. Ik leerde in te zoomen op alle factoren die mee aan de basis lagen van deze diagnoses. Alle prikkels die ik binnen had gekregen hebben ervoor gezorgd dat mijn systeem in overdrive was gegaan. Ik begon anders te kijken naar mijn hoogsensitiviteit en alle stress klachten die zich hadden gemanifesteerd. Welke prikkels hadden me tot hier gebracht? Welke gedachtepatronen zorgden voor een neerwaardse spiraal? In welke omgeving bevond ik me en wat vroeg teveel energie? Eet ik wel gezond? Beweeg ik regelmatig genoeg? Welke gedragspatronen laat ik beter los? Wie of wat gaat over mijn grenzen?

Het yoga systeem kan dus als het ware een schatkaart zijn naar gezondheid. Voor elk aspect dat overprikkeling met zich mee had gebracht heeft het yogasysteem mij een handvat gegeven.

 

Mijn schatkaart naar zen-modus

Had je mij 10 jaar geleden gezegd dat ik een blog zou schrijven waar ik een oude indische filosofie een schatkaart zou noemen dan had ik je voor zot verklaard. Maar mijn schatkaart heet het achtvoudige pad van patanjali. Ze geeft duidelijke en simpele richtlijnen over hoe ik een gezonde geest in een gezond lichaam kan bereiken. Elk aspect komt aan bod.  Het lichaam wordt belicht met de yoga houdingen of asana’s, de ademhaling krijgt aandacht met pranayama oefeningen en hoe ik overprikkeling tegen kan gaan in mezelf en mijn omgeving word besproken in de yama’s (hoe wil ik omgaan met mijn omgeving) en niyama’s (Hoe wil ik omgaan met mezelf)

 

Overprikkeling is vaak een opeenstapeling van factoren. Het is pas wanneer ik al deze aspecten gelijktijdig  had aangepakt dat echte transformatie mijn leven binnen wandelde. Stap voor stap kwam mijn zenuwstelsel tot rust. En dat is waar yoga voor mij in de kern om draait. Het systeem tot rust brengen en optimaal laten functioneren. Durf verder te kijken dan de overprikkeling en haar symptomen, of dit nu fysiek of emotioneel is. Alles staat in verbinding met elkaar. En eens je je daar bewust van bent  gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Dat was toch in mijn geval zo. Ik ruimde mijn huis op en er viel een emotionele last van mijn schouders. Als een gek een blokje om lopen (ik noem het emo- lopen) en de oplossing werd duidelijk. Een uurtje op de yogamat en weg was mijn piekerplaat. Er is een onmiskenbare connectie tussen alles dat aanwezig is in je leven. Werk je aan één aspect, dan zal de rest mee bewegen. Werk je aan alle aspecten en pure transformatie manifesteert zich in je leven. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat elke dag een vrolijke bedoening is maar het is zeker en vast een stuk lichter sinds yoga mijn leven binnenwandelde.

Als ik één ding mag besluiten is het wel dat yoga mijn leven licht heeft gegeven. Fysiek, mentaal en emotioneel. Het is een holistische manier van kijken die meer is dan de enkele houdingen die ik wekelijks in de yogales doe. Het is een schatkaart naar gezondheid die me rust en stabiliteit heeft gebracht. Ze heeft me een thuis gegeven waar ik me welkom voel. Welkom in mijn eigen lichaam, welkom met al mijn emoties, welkom voor de persoon die ik in de kern ben. 

 

Namasté

10 Weken Ontspannende Yoga

De lessenreeksen zijn een blend van zachte Hatha Yoga, ontspannende Yin Yoga en heerlijke stretch. We sluiten elke les af met een diepgaande en ontspannende Yoga Nidra.

Het maakt niet uit of yoga helemaal nieuw is voor jou of je al jaren ervaring hebt. Het accent ligt op ontspanning en een moment voor jezelf creëren.

ontspannende yoga